Saturday, 3 February 2018

Majlis Perasmian Bondahaven The First Holistic Spa and Breastfeeding Centre in Malaysia

Salam :)

Rasa happy & excited sgt bile dpt invitation dari Bondahaven ni, the first Holistic Spa & Breastfeeding Centre in Malaysia yg menggabungkan moden sains dgn kaedah tradisional melayu dalam penjagaan ibu-ibu mengandung & selepas melahirkan.

Bondahaven ni terletak di Bandar Puteri ( Bersebelahan Bdr Sri Putra Bangi) , senang je nk cari spa ni, lepas tol Bdr Sri Putra tu terus cari Tesco Bandar Puteri memang jumpe dah :) . Masa majlis perasmian & pembukaan Bondahaven ni, diorg panggil Tya Ariffin (menantu Dato'K & Dato' CT) , Tya ni sgt2 cantik orgnya, friendly & of course anak mereka Arif Jiwa tu sgt2 comel , bambam & happy baby!!!

Thank you Bondahaven atas jemputan dan sudah semestinya sis akan kesini utk urut2, rileks2, manicure pedicure sumelah best kt sini! Korang blh tgk kt ig diorg @bondahaven sbb diorg slalu buat promo tau!

antara servis yg mereka ada mcm :
  • Breastfeeding consultation
  • peaceful pregnancy massage
  • breastfeeding massage
  • traditional malay & relaxation massage
  • post-natal therapy
  • body sculpt therapy
  • manicure and pedicure







Thursday, 1 February 2018

Jalan Jalan Unplanned iCity Shah Alam

Assalamualaikum :)

Not bad tau iCity Shah Alam ni , antara themepark yg perlu dikunjungi family kt Malaysia ni. Ada bbrp attractions yg indoor, outdoor & waterpark sekali. Budget pula ikut pd poket masing2lah hehehe sebab iCity ni konsep token dia mcm topup card tu..rase nk main , topup, taknak main xpe, tgk jelah hehehe..so far kitorg main redah je pegi sini sbb mcm xde idea nk g mane weekend tu..

Yang kami xpegi waterpark dia je, dan museum wax tu menarik jugak..kt Hong Kong dulu xmasuk sbb mcm mahal je dan Umar & Maryam mase tu kecik lg xkenal sape2..kalini diorg dh besar & enjoy sbb diorg dh kenal selebriti & tokoh2 dlm museum tu..

Kami smpi sini pon dh lewat petang ke malam .. tmpt last skali anak2 main yg mcm funfair kecik tu, malam2 ni kitorg just jln2 dan tgk deco2 lampu kt iCity je..cantik, bangge tau jd Malaysian sbb blh buat iCity tu cantik & family friendly mcm tu :)







Wednesday, 31 January 2018

Majlis Pelancaran My Little Heroes Yusuf & Bujibu di Astro Ria

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah, kalini sis diberi peluang dan dijemput oleh Anmum Essential & Astro utk menghadiri pelancaran siri realiti TV terbaru " My Little Heroes Yusuf & Bujibu ".



Actress, host and entrepreneur Hanis Zalikha may be a familiar face to millions of Malaysians and has worn many hats throughout her career but she believes her recent
role as mum is her most important to date. Her dedication to her son Yusuf is her top priority and is
evident in the progression that her career has taken. Fans will soon get to see more of Hanis and her
family in this role as the brand new Ambassador for Anmum™ Essential and star of a new reality TV
series on ASTRO RIA (Channel 104), ‘My Little Heroes’.


Event take place di Blokke Café , Citta Mall .. rupe2nye baru tau Blokke Café tu owned by pengacara JJCM Naz & his wife Sheana .. sedap2 makanan yg diorg hidang..especially aiskrim !!! So thank you to event organizer & astro sbb bagi jemputan pd sis..dan for the goodies .. Jom saksikan rancangan     ' My Little Heroes Yusuf & Bujibu ' ya..




Saturday, 6 January 2018

Jalan-jalan di G2G Animal Garden di Maeps Serdang

Assalamualaikum :)

Ni kesah jalan-jalan unplanned dgn anak2 , adek2 sepupu & anak sedare ke mini farm kt Maeps Serdang. Dekat pon dekat..tmpt makan ade, surau ada, blh round2 dlm Maeps tu lagi..pendek kata, just nice utk short trip bwk budak2 ...

Kalau anak2 jenis suke animals mcm arnab, kambing, rusa, kuda mmg okay mini farm ni...name pon mini farm, kecik je area dia tp seronok sbb konsep dia petting zoo...blh bagi makan kt haiwan2 tu..ade juga diorg letak haiwan2 eksotik lain mcm ular, kucing hutan, racoon etc. Lepas tu burung2 mcm burung Nuri, Kakak Tua visitors blh bagi makan jugak..

Tiket masuk : Dewasa rm15 , kanak-kanak  rm7 

*TIPS : kalau bawak anak kecil, stroller mcm susah sikitlah nk bwk sbb naik turun bukit jalan dia..





Tuesday, 2 January 2018

Projek baju sekolah FR with CSR MBI Selangor

Assalamualaikum 

Alhamdulillah tahun 2017 berakhir dgn penuh kebaikan.. Bersemangat utk pembukaan tahun 2018  . Bertambah semangat bila dapat peluang utk berkongsi dan buat catatan for this Community Services by MBI Selangor .. Hidup Selangor !! Negeri kelahiranku..tempat tinggalku..tempat kerjaku pon hanya sempadan je hehe.. Memang sis anak jati Selangor & i am proud of it 

Projek baju sekolah (by FR Design) X CSR MBI Selangor 2017

Lebih kurang 30,000+ set baju sekolah & set alat tulis telah dibahagi-bahagikan pada anak-anak Selangor ( dan luar Selangor pon dpt juga) bermula Disember 2017 sehingga Januari 2018. Fokus utama CSR MBI Selangor adalah utk meringankan beban keluarga & anak2 asnaf serta golongan berpendapatan rendah di seluruh Selangor. It seems like a HUGE SUCCESSFUL project by the team , CONGRATULATIONS TO ALL!!!  

Lihat sahajalah wajah anak2 ni bila mereka menerima baju sekolah tu .. Ibubapa pon sengihh juga..Mak2 lagi sengih sbb tote bag FR Junior tu cute sgt3 (boleh bwk g shopping & jln2 hihihihi)..
Majlis2 penyerahan bermula dgn baik di Sekolah Kebangsaan Bangi (Bangi Old School) , Pekan Bangi (yessss, sekolah anak2ku ;)  ) diteruskan dgn majlis2 penyerahan hampir di seluruh daerah Selangor 

this beautiful quote tentang sedekah;

Rasulullah saw bersabda, " Berinfaklah dan janganlah menghitung-hitung , nescaya Allah akan menghitung rezekiNya padamu. Dan janganlah kamu menahan-nahan, nescaya Allah akan menahan-nahan RezekiNya padamu " (HR Al Bukhari)

Doa dan harapan sis semoga program2 yg dianjurkan oleh CSR MBI Selangor ini akan diteruskan dan jadi contoh ikutan yg lain :) 
**Pictures taken from ig @csrmbiselangor @itsfr @zetyzainal


 









 

Monday, 1 January 2018

I Made A Comeback dan Happy New Year 2018 :)

Assalamualaikum :)

What a comeback..yess, I made a comeback..takde sape pakse..sendiri teringin nk menulis semula.. 2017 dah berminggu2 tinggalkan kite...bacelah sape2 punye post pon, semuanya ada indah & duka..ade ups & down yg masing2 hadapi..xterkecuali diri ini...cewaahh, puitis sgttt..

Cuma utk coretan sendiri ,  2017 for myself :

1. Ups & Down  dlm business : Business tudung , time musim raya mmg sales tinggi, byk permintaan, lepas tu senduuu..krik krik juga..lepas tu akhir tahun dpt idea utk jual tudung sekolah (actually dah jual mase akhir tahun 2016, tp x amik stok byk) ..Alhamdulillah, ratus helai juga terjual, siap blh buat lucky draw smiggle lagi utk customers :) , business jual shawl & tudung ni kire sampingan duit2 poket je..buat lebih, dpt lebih.. support butik TudungStore kt Bangi Sentral, masih ade tmpt lagi disitu, Alhamdulillah :)  . Jual Jamu Tun Teja pulak, so far , setiap kali restock mmg akan ade je customer order or repeat order, ..pon same mcm business tudung, rajin promote, dapatlah hasil..


2. Career - masih di tmpt lama , hahaha, sampai org igt sis dh x keje pulak sbb mmg jarang update hal2 kerja.. cume tahun 2017 ni ,sis masuk competition kt UTP, bwk students..pengalaman yg best bertanding dlm Social Innovation Challenge..kami buat prototype mobile apps :) dpt  Finalist Top 15 , Alhamdulillah .. lps tu ade juga bwk students visit company , cume mmg xde pencapaian tulis paper or conference lah thn ni..yillekkk!!

3. Kids & Schooling - Haa, part ni sis mmg nk tepuk2 bahu sendiri sbb BERJAYA BUAT BEKAL SEKOLAH UMAR & MARYAM !! Alhamdulillah..wpon bekal simple2 je..tp sis rase puas hatilah sendiri buat..so sis sambung tahun 2018 pula..alah bisa tegal biasa gitu..Trillion thanks to my airfryer sbb jd life saver ..semoga airfryer ku terus bertahan utk tahun ke 5? ke 6? 

utk Umar pula, mama sgt2 bangga sbb masuk pertandingan tarian kreasi peringkat kebangsaan dan dpt tmpt ke 4 !!! wpon bukan top 3 tapi dah cukup buat mama bangge sgt3 !! Maryam pula, mmg dia bagi surprise , dapat nombor 1 keseluruhan darjah 2 utk periksa akhir tahun .. alhamdulillah2!! Meningkat sungguh sbb expect dia top 10 pon dh syukur ..sbb anak2 lain mashaAllah bijak2 betul..kalini rezeki Maryam merase nombor 1 .. dptlah kami tunaikan hajat2 beliau yg pjg lebar tu hahahaha..Umar pula sederhana result kalini, subjek Teras ada A & B , cuma mama terkilan sgt2 dgn BM Penulisan Umar..dpt C jek T___T ..terus drop % overall .. English bukan main scorer lagi..adehhh, xpe2..pengajaran nih, lagipon bulan 10 aritu teruk anak2 team tarian ni berlatih mmg xmasuk kelas pon..kire Umar dpt juga catch up subjek2 tertiggal tu kire bagus sgt dah..it's okay Umar :) 

Yasmeen & Rayhan..alahaiii..my two adorable babies ni..penyejuk & pemanas hati mama, hahahaha..bijaknye masing2 mashaAllah .. cume rekod lah tahun 2017 ni Yasmeen warded sbb kahak byk & wheezing dia tu..huhu..meraselah first time anak masuk wad dan duduk 2 malam kt azzahrah..angkut sekali baby Rayhan pulak tu ..

4. Others - Last December ade alumni SHAH Pekan, tournament netball & futsal..dan ahkak telah ter said " YES , I am in" pada grup wasap batch dan sgt3 menyesal lps tu hahahahaha..but turned out the event sgt2 best, jmpe seniors/juniors/abg2 hangkat  cikgu Ruaibah my hockey coach .. dan sis masih ade saki baki skills GA & GS .. and the best part is our batch 99 NAIB JUARA okayyyy...serious nk pengsan & unexpected !!!! Team kitorg lah yg paling mak-mak sgt sbb x train lgsg, betul2 1st time pas bola saat bertemu muka 16hb tu hahahahaha .. Azabnya sakit otot lepas tu jgn ckplah...menyesal lagi buat kali ke 18 hahahaha

actually ada mcm2 perkara terjadi dlm kalangan family , kwn2 yg kdg2 kite x sangka baik yg elok atau yg tak berapa baik,  .. apepon, utk peringatan diri sendiri...Bykkan bersyukur.. Bljr jaga aib org lain .. Solat kene perbaiki.. Jadikan perkara2 yg terjadi di sekeliling tu sbg pelajaran & peringatan diri. & banyakkan sabar & sedekah .. Itulah kesimpulannye muhasabah diri utk tahun 2017 :) :)   

My own version of #bestnine2017 sebab nk tgu website bestnine tu buat berjenggut lame bebenor queue mau 2019 baru siap i punyer 😂..
.
Ape pon tahun 2017 ni sgt2 membuatkan diri sgt2 bersyukur & pd mase yg same learnt sooo many lessons , ade ups & down .. Self achievements baik dari personal, online businesses, career , etc. rasanya tahun 2017 antara yg best utk dikenang
.
Rezeki anak2 kami , wakil sekolah, flying colours in exams, gelagat2 yg menggembirakan & mengeratkan silaturrahim sanak saudara, .
Rezeki yg xdisangka2 Allah bagi melalui pencari rezeki keluarga, my dear hubby apai 😭 (the price that we have to pay, semua sacrifice akhir tahun 2017 mmg xbercuti jauh sbb papa very the busy 😞) , blhlah buat renovation serba sedikit utk 🏠 kecil kami ni..nikmat sehat, nikmat bahagia & byk lagilah Allah bagi 😭
.
Yg baik hanya dariNya, yg x elok, buruk, x baik dtg dari kelemahan sendiri .. Semoga 2018 baik2 aja buat kami , keluarga & sahabat, kenalan yg disayangi ❤ #happynewyear #welcome2018 #bye2017 #alhamdulillah






Tuesday, 20 December 2016

Cuti cuti Sabah part 1 Kundasang

assalamualaikum :)

Rase fresh sket bile blk cuti2 sabah kalini..wpon org igt mesti dia ni fresh lps cuti banak aritu, tapi sebenarnye anda silapppp..cuti banak semasa dlm pantang adalah bukan cuti yg hakiki hehehe..

oklah straight to the point, just nk share some tips and info ttg cuti2 sabah kali ke 2 utk kami..this time rilek2 je & bwk mak & adik sekali..saje bwk mak sbb dia blm pnh smpi sabah lagi..

flight kami pkl 8.25 pagi hari khamis , pkl 7 dh smpi klia ..xyah citerlah betape aku berusehe utk travel light namun masih gagal sbb ade baby tecit niii..not bad, end up bwk 3 troley bag & 1 bagpack  je .. 1st flight utk Rayhan juge ni..tp aku mmg agak yakinlah dgn Rayhan sbb dia ni easy baby alhamdulillah..flight 2 jam setengah .. cume Yasmeen lah kdg dtg cranky dia sikit2..sekali tido mmg rase nk sujud syukurrrr hahaha





sampai2 KK kitorg amik kete sewa and alas2 perut sket kt airport sbb nk pegi Kundasang terus..dlm 1 jam 45 minit jugak lah drive ke sane terus check in Pine Resort..mase kitorg smpi dlm 3 ptg , kabus tebal & hujan .. lps check in kitorg early dinner kt dlm Pine resort je sbb masing2 dh penat & cuaca plak mak aihhhh sejukk!!!




so after early dinner kitorg just rehat2 dlm bilik sbb sejuk gilerrrrr..esok paginye tu bukak pintu bilik dlm pukul 6.20 pagi..Subhanallah, MashaAllah , Allahuakbar !!! Terperanjat tgk depan mata betapa clearnye gunung kinabalu !!! Dengan cahaya matahari baru naik..cuaca cantik dah berhenti hujan malamnye tu..mmg xde perkataan blh describe kebesaran Allah...touching pon ye tgk pemandangan yg amat2 cantik mcm kt Switzerland!!






 memang xsangkalah bilik kami btol2 dpt yg menghadap gunung kinabalu..rezeki alhamdulillah :) , tp cpt btol kabus tutup puncak gunung tu..pukul 6.45 dh dh xnmpk puncak dia.. oklah, nnt kite sambung part 2 ya